Pranayama
Pranayama este stiinta de a controla respiratia.
Prana = energie iar yama = control. Prana emana din soare si ne intretine viata si sanatatea.
Tratatele de yoga abunda de laude la adresa tehnicilor de respiratie. Daca fara mancare si fara apa putem rezista o perioada de timp fara sa murim, fara aer nu putem.
Sanatatea omului este influentata de multi factori esentiali, printre care si respiratia. Dar cati dintre noi respiram corect? Daca privim in jurul nostru la cat de sanatosi sunt oamenii, am putea spune ca nu sunt multi cei care stiu sa respire corect.
Pranayama este puternica. Prin ea apar rezultate foarte rapide in evolutia omului pe toate planurile, avand impact pe toate structurile fiintei. Pentru ca sufletul, mintea, spiritul si corpul fizic sunt interdependente si nu pot exista una fara alta, pranayama functioneaza ca o adevarata perfuzie energetica asupra celui care o practica.
Boganathar, marele maestru yoghin, spunea ca Inceputul si sfarsitul unei vindecari incepe cu pranayama. Cine a studiat si a practicat, stie asta.
Tehnicile de respiratie sunt folosite in toate marile religii ca o cheie in evolutie. Sfintii si maestrii se foloseau de respiratie pentru atingerea rapida a desavarsirii spirituale.
Prana este energia care anima orice are viata.
Etapele in Pranayama sunt: inspiratia – PURAKA, expiratia – RECHAKA, retentia cu plamanii plini – ANTARA KUMBHAKA, retentia cu plamanii goliti – BAHYA KUMBHAKA.
In tratatele yoghine se afirma ca omul rosteste in mod inconstient mantra SO HAM. Aceasta mantra se produce natural pe inspir (SO) si expir (HAM). Diferenta dintre un om obisnuit si un yoghin este ca acesta din urma este constient de aceasta respiratie. Pranayama se practica la inceput numai sub indrumarea unei persoane avizate.
Tehnica de baza in practica yoga este respiratia completa – abdominal, toracic si clavicular. La inceput poate fi constientizata din postura culcat, cu palmele plasate pe abdomen si coaste, degetele departate ca sa simtim ambele zone si inspiram normal, simtind cum zona abdominala se umfla, apoi simtim al doilea segment – coastele cum se dilata usor si ultima zona a claviculei. Se expira normal, lent pe acelasi traseu. Dupa ce repetam de cateva ori si simtim toate zonele, putem practica respiratia completa din orice postura de meditatie – stat turceste, postura diamantului, jumatate de lotus sau lotus. Important va fi sa tinem coloana dreapta.
Beneficiile practicarii acestei respiratii sunt nenumarate. Actioneaza direct asupra creierului si sitemului nervos, imbunatateste starea psihica iar organele interne sunt tonifiate si oxigenate. Glandele sunt stimulate si un spectru larg de boli sunt vindecate destul de rapid, daca se combina si cu o alimentatie sanatoasa.
Respiratia completa este exercitiul principal de pranayama si constituie baza de la care pornesc toate celelalte variante de respiratie yoghina.
O