Detox de primăvară!
Bună ziua dragilor! Este timpul pentru un Detox de primăvară!
După minunatele zile libere de sărbători, cu siguranță aveți nevoie de cateva zile de recuperare la nivel celular. Pentru cei care nu cred in detox, amintiți-vă de rolul limfei, colonului și ficatului în organism.
Limfa are rolul de a prelua deşeurile şi de a le elimina, păstrând astfel curăţenia în organism şi prevenind instalarea bolilor. Limfa este stimulată prin drenaj, masaj, periajul corpului, mers pe jos, exerciții fizice și respirația din diafragmă (în jur de 60% dintre nodurile limfatice, se alfă chiar sub diafragmă, astfel punem în mișcare limfa în mod continuu prin respirație corectă).
Puţin mai mare decât o carte obişnuită, ficatul nostru minunat ştie totuşi să realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi capabile cele mai moderne şi mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Acţiunile biologice ale ficatului, ca şi participarea sa la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, el este capabil să efectueze fără greşeală câteva sute de transformări chimice simultan. De el depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăţia memoriei şi forţa musculară.
Dintr-o dereglare a ficatului, organismul nostru poate să sufere de: digestie dificilă; constipaţie şi diaree; apendicită; diabet; obezitate sau slăbirea exagerată a corpului, anemie, inflamare, fermentaţii putrede şi spasme la nivel intestinal; demineralizare; incapacitate de a suporta frigul; diverse tulburări auditive şi vizuale; boli de piele şi tulburări de pigmentare a pielii; arteroscleroză şi reumatism; hipertensiune arterială; sinuzită, guturai şi bronşită cronică; astm,; dezechilibrul glandular; slăbiciune musculară; varice, hemoroizi; sterilitate şi impotenţă; celulită, depresii; tulburări menstruale; tuberculoza; cancer.
Colonul are rol în absorbţie, depozitare şi eliminare. Eliminarea totală a alimentelor ingerate durează între 5 şi 7 zile!!
Bacteriile ce colonizează intestinul gros sunt indispensabile vieţii. Colonul are cea mai luxuriantă microbiotă (au fost identificate aproximativ 300 de specii de bacterii diferite), apreciată la peste 10 miliarde de bacterii pe gram. Pe lângă rolul digestiv al bacteriilor, acestea au şi alte funcţii importante în organism – sintetizează şi absorb unele vitamine (B1, B2, K), intervin în metabolismul acizilor biliari, stimulează funcţia de apărare a organismului prin creşterea producţiei de imunoglobuline și altele.
Toate organele noastre știu și singure ce să facă dar propunerea mea este să le și susținem să își facă treaba mai ușor și mai repede printr-un stil de viață curat.
Astfel vă descriu mai jos un mic ghid pentru cei care au nevoie de idei cu ce să ne hrănim în urmatoarea periodă pentru a facilita buna funcționare a tuturor celulelor 🙂
-
Un pic de sport – exerciții simple pentru digestie și nu numai.
-
Alimentație și hidratare.
-
Sportul
poate fi considerat și clasicul mers pe jos dupa ce mâncam. Putem face o alergare ușoară seara în parc sau doar mers rapid.
Putem opta pentru cateva ședințe de înot dacă ne place apa. Cateva ședințe de saună sau plutire intr-un bazin cu apă sărată cum au cei de la ZenGravity.
Iar cel mai la îndemână este să facem zilnic și dimineața și la serviciu și seara acasă câteva posturi/ exerciții de întindere a coloanei vertebrale, de torsiune, de întindere a mușchilor și tendoanelor, de deschidere a articulațiilor – umeri, genunchi, bazin, Yoga.
Dacă la toate acestea adăugăm și exerciții ușoare de respirație conștientă și 20 minute de stat în liniște, nu ar mai trebui să fie nimeni stresat 😀
-
Alimentația
Prea multe feluri de mancare, prea mult cozonac, pască, ouă și altele iși pun amprenta in cateva zile, mai ales ca nu mai tii cont de ore sau de cantitate când mergi în vizite sau ai musafiri.
Ne recăpătăm repede forma și starea de bine cu cateva reguli simple:
Hidratare – organismul trebuie ajutat să elimine tot ce nu îi este de folos rapid. Astfel 2-2,5 litri de lichide pe zi sunt AUR. Lichide inseamnă cumulat – apă, ceai, limonadă neîndulcită!, sucuri de fructe și/sau legume, supă, ciorbă.
La trezire 2 pahare de 250 ml cu apă la temperatura camerei sau apă calduță cu suc de lămâie pentru alcalinizarea ph-ului.
Ce punem în coș la cumpărături pentru următoarele 3-4 zile, mai ales că ar trebui să fim conștiincioși și să ne pregătim mesele și pentru la birou și să nu comandăm piure cu chiftele la cantină sau alte bombe făcute cu prafuri ca MGS prezent aproape în orice în ultima perioadă!!
- fructe: mere, pere, kiwi, avocado, lămâie, fructe de padure (congelate), grapefruit, ananas proaspat, struguri.
- Multe verdețuri, în special cele de sezon – mărar, pătrunjel, spanac, orice tip de salată verde (tot ce se găsește la piață, sau – baby spanac, valeriană, rucola, eisberg), ceapă si usturoi verde, mentă.
- Legume: ceapă, ridichi, gulii, morcov, castraveți, țelină, sfeclă, pătrunjel rădăcină
- Ulei de masline /de canepa (se păstrează la frigider)
- În loc de oțet pentru salate vom folosi o jumătate de lămâie stoarsă
- Leguminoase – năut, fasole, linte
- Cereale: orez integral (in special cel cu bob lung – basmati integral), quinoa, hrișcă
- Ceaiuri de plante – pentru femei: gama Women’s Tea si Women’s Balance de la Yogi, o variantă la alegere de ceai pentru ficat și căi biliare de la magazinele naturiste gen plafar (ceai de urzică, rostopască, păpădie, sau amestecuri)
- Semințe de in (pe care le vei rașni pe loc într-o rîșniță de cafea, sau mojar)
- Semințe de cânepă, semințe de dovleac
- Chlorella tablete
- Sare de mare/de ocna, piper sau un amestec de condimente (turmeric, chilli, ghimbir – excelente pentru digestie).
Mic dejun:
2-4 fructe la alegere. Le poți tăia de cu seara să le pui în caserolă sau întregi ca atare. Trebuie doar spălate. Dacă alegi să le tai de cu seara, stoarce suc de lamaie sau suc de grapefruit peste ele, presară semințe de in rașnite (1-2 linguri la un bol mediu de fructe) 2 linguri semințe de cânepă și o jumătate de legătură de mentă tocată fin sau un praf de scorțișoară.
Prânz:
Supe de legume: supe creme sau cu legumele tăiate mic de genul Minestrone.
Salate cu ridichi, castraveți, pătrunjel, ceapă verde, frunze verzi: spanac, rucola, eisberg, mix salată, morcov, dovlecel fâșii, măsline, avocado, ciuperci.
Poți adauga o conservă (de preferat borcan) de fasole roșie, porumb.
Iar pentru un gust perfect, încearcă fulgii de drojdie inactivă (plafar) similari cu parmezanul.
Orez fiert simplu sau
Orez de primăvară
- fierbe orez brun simplu
- adaugă ceapă si usturoi tocat fin, spanac, un morcov
- completează cu o lingură de ulei de masline și o lingură de semințe de cânepă și amestecă bine.
Linte
- pune într-un vas lintea hidratată și spălată cu o ceapă tocată, acoperă cu apă. După ce fierbe în clocot și face spumă, curată spuma, pune capacul și dă focul la minim. Fierbe ușor până lintea e moale. Asezonează cu un praf de sare și pătrunjel tocat, piper.
Fasole mung (excelentă pentru cure de detoxifiere)
- pune într-un vas o cană de fasole hidratată si spălată, acoperă cu 3 căni de apă. După ce fierbe pune capacul și dă focul la minim. Fierbe ușor până fasolea e moale. Asezonează cu un praf de sare și piper.
Sucuri presate la rece:
Combinații de detox:
- mere, ananas, ștevie
- mere, kiwi, pătrunjel
- morcov, sfeclă, lămâie sau grapefruit
- morcov, lămâie, ghimbir
- mere, țelină, castravete, lămâie, ghimbir, mentă
- măr, ananas, morcov, ghimbir
- 2 lămâi, 4 mere, 2 castraveți medii, un pahar cu apă
Aerisiți bine camera înainte de a merge la culcare. Puteți face o relaxare ghidată cu ochii închiși în care vă relaxați gradat picioarele, brațele, trunchiul și capul. Puteți face o respirație conștientă 5-10 minute sau până adormiți relaxați. Puteți citi câteva pagini dintr-o carte bună.
Nu uitați să vă culcați la ore rezonabile 22:30 – 23:00 și să dormiți 6-7 ore în cursul săptămânii iar în weekend și 8h dacă vă simțiți obosiți. Corpul de obicei își cere drepturile.
Gânduri bune!
O