Pelerinaj Spiritual in Micul Tibet – obiective principale
India si Tibetul ce apartine de India sunt două tări fascinante, cu oameni simpli, primitori, cu o mancare foarte aromată si iute si gustoasă pentru majoritatea 🙂 cu religii multiple: hindusi, budisti, musulmani, creștini. India este țara contrastelor pe când zona Tibet este nealterată, cu zone întinse, deșert, lacuri cristaline la peste 3000 metri, crestele înalte ale Himalayei și liniște.
Detaliem aici cateva obiective principale pe care le vom atinge in pelerinajul nostru prin Ladakh:
Mănăstirea Thiksey
La o altitudine de 3.600 de metri, mănăstirea Thiksey este cea mai mare mănăstire din Ladakh. Are 12 etaje și prezintă un sortiment de elemente care reflectă arta și cultura budismului, cum ar fi thangkas, săbii, picturi murale, statui și coroane.
Punctul principal al mănăstirii este templul Maitreya, cu o statuetă enormă a lui Buddha Maitreya, înalt de 15 metri. Dupa ce ati fost treziti de gigantica statuie Buddha, puteti explora complexul care gazduieste 10 temple, o cafenea, o sala de asamblare si un magazin de suveniruri. Locația sa fascinantă și pitorească în mijlocul munților accidentați, cu vederi panoramice ale împrejurimilor și artefacte vechi bine conservate rămân pentru totdeauna întipărite în memorie.
Thiksey mai are si un templu inchinat zeitei Tara, cu o frumoasa statuie a zeitei.
Mănăstirea Tabo
Situată în valea pitorească Spiti, mănăstirea Tabo este una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară construită în anul 996 d.Hr. În 1975, un cutremur a distrus mănăstirea, însă a fost restaurată în secolul XX. În interiorul complexului, sunt nouă temple, patru stupe care datează din secolele 13, 14 și 15, camera călugărilor, reședința călugăriței și 23 de coroane. Mănăstirea are un interior uimitor, complet cu fresce de perete, picturi murale, manuscrise foarte foarte vechi.
Principalele momente importante ale mănăstirii sunt Camera de Comori a Imaginilor, Templul Dumnezeilor Iluminați și peșterile de meditație sculptate în munți unde puteți petrece ceva timp în singurătate. De asemenea, aceste peșteri sunt considerate a fi căminul călugărilor în timpul iernilor, când temperatura scade drastic.
Deskit Monastery
Deskit Gompa a fost înființată în secolul al XIV-lea și este cunoscută pentru statuia lui Buddha de Jampa (Maitreya) de 32 de metri. Vom vedea tobe uriașe și statui de pază ale zeităților în interiorul sălii de rugăciune. Iar vederea panoramică a zonei înconjurătoare și a văii Nubra de la vârful mănăstirii, este uluitoare.
Palatul Leh
Fostul palat regal al regilor din dinastia Namgyal, construit de regele Sengge Namgyal (1612-1642) spre finalul vietii sale, are noua etaje si aduce mult cu faimosul palat Potala din Lhasa, capitala Tibetului. Palatul Leh a fost abandonat dupa ce armata din Kashmir l-a cucerit in 1842, iar familia regala Namgyal s-a refugiat in palatul Stok, la o mica distanta de Leh.
Stok Palace
Asezat la 17 km de Leh, palatul Stok (sau Stak) este locul unde au trait ultimii regi ai Ladakh-ului, din dinastia Namgyal; si tot aici s-a stins si ultimul rege (nominal) al Ladakh-ului, in anul 1974.
Palatul are si un mic dar foarte interesant muzeu cu exponate legate de dinastia regala Namgyal: altare, vestminte ceremoniale, podoabe, bijuterii si thangkas (picturi buddhiste tibetane) care au apartinut familiei regale Namgyal.
Lacul Pangong
O nestemată de apă sărată împarțită între Tibetul liber și cel luat de chinezi, îți taie respirația. Aflat la o altitudine de peste 4200 metri, și o lungime de 135 km acesta îngheață în totalitate iarna. Te poți încumeta să faci o baie dacă suporți ușor temperaturi de 6-10 grade 😀 Pentru vizitarea lui este necesar un permis special pentru ca o treime din lac este pe teritoriul Tibetului liber iar cealaltă pate a chinezilor.
Orasul Leh
Chiar dacă este amplasat la 3500 m altitudine, pe timpul verii nu este frig pentru a-ți lua haine de lână. De preferat ar fi bluza/tricou de bumbac, un hanorac cu fermoar și poate o jachetă rezistentă la vant pentru seară când soarele apune. Leh este punct de plecare în foarte multe direcții pentru a vizita mănăstiri, stupe, palate sau pentru a face trekking, biking.
Mai multe la fața locului 🙂
Cu drag,
O